Autonoom airbagsysteem voor motorrijders


Een autonoom airbagsysteem voor motorrijders, het bestaat. Alpinestars, een van de meest vernieuwende merken op gebied van motorkleding, heeft na 20 jaar ontwikkeling een autonome airbag voor motorrijders uitgebracht.

Het Tech Air 5 airbag vest doe je aan zoals een T-shirt, er is 1 belangrijke regel, je moet 4 cm ruimte vrij hebben rond je borstomtrek zodat de airbag plaats heeft om op te blazen. Leren jassen die Tech-Air compatibel zijn, hebben een ingebouwd lederen expansiepaneel dat het opblazen van de airbag opvangt. Doordat je het airbag vest aandoet zoals een T-shirt, beschermt het je hele bovenlichaam, je schouders, borst, ribben en volledige rug zijn bedekt.

Het Tech-Air 5 airbag vest werkt op basis van 6 geïntegreerde sensoren, waarvan 3 gyroscopen en 3 versnellingsmeters en een crashalgoritme. Wanneer de artificiële intelligentie van het crashalgoritme een crash detecteert blaast de airbag op. Voor de ontwikkeling van de AI heeft Alpinestars de data van verschillende MOTOGP-coureurs (de beste coureurs ter wereld) verzameld. Met deze data konden ze de reacties van de lichamen op de crashes van deze coureurs gaan bestuderen. Wanneer krijgt het lichaam de eerste impact? Hoeveel impacts krijgt een lichaam te verwerken? Hoelang moet de airbag opgeblazen blijven? Allemaal belangrijke vragen binnen de ontwikkeling van het Tech-Air 5 airbag vest.

Als de airbag opblaast, zit je bovenlichaam in een groot luchtkussen. Bij een crash gaat dat luchtkussen de impact op jouw lichaam absorberen. De kracht van de impact kan zelfs tot 95% vermindert worden ten opzichte van een passieve beschermer zoals een rugprotector, zelfs wanneer die uit D3O gemaakt is. Zo zegt Alpinestars dat je 18 rugbeschermers nodig hebt om dezelfde bescherming te bieden als het Tech-Air 5 Airbagsysteem.

Wanneer we kijken naar veel voorkomende kwetsuren bij motorongelukken, staan schouder- en sleutelbeenverwondingen hoog in de lijst. Als je dan weet dat de schouders en sleutelbenen volledig bedekt zijn door de airbag, verhoog je je veiligheid op de motorfiets enorm.  

Het Tech-Air 5 Airbagsysteem heeft een LED-display dat de operationele status van de airbag aangeeft. Die moet natuurlijk opgeladen zijn om te kunnen werken, maar geen zorgen, zoveel ga je de gecertificeerde lithium-ionbatterij niet moeten opladen, want op 1 laadbeurt houdt die het ongeveer 30 uur vol. Is je batterij 30 uur later leeg, dan plug je de magnetische micro-USB-oplader in die Alpinestars meelevert bij de aankoop van het Tech-Air 5 Airbagsysteem.

Zoals zoveel heeft ook het Tech-Air 5 Airbagsysteem bluetooth-connectiviteit en een bijbehorende Tech-Air app. Met die app kan je via je telefoon de batterijstatus en de gedetailleerde analyse van een rit bekijken. In de Tech-Air app kan je ook schakelen tussen de Street en Race rijmodi. De race rijmodus is speciaal ontwikkeld om op het circuit te rijden en is ook enkel bedoeld om te rijden op het circuit. Doe je af en toe wel eens een circuitdag? Dan is dat zeer interessant.